Asuinalueellamme on tullut talo myyntiin, ja kävin katsomassa kun sitä esiteltiin eilen. Ihan uteliaisuudesta. Talo on nimittäin saman kokoinen kuin meidän, ja samoihin aikoihin rakennettu.

Nopeasti vilkaistuna näytti siltä, ettei sielläkään oltu suuria remontteja tehty sitten 50-luvun. Keskikerroksen vessaan oli tehty suihku joskus muovimattoaikakaudella. Muovimatolla oli myös peitetty lattiat kauttaaltaan. Tapetit henkivät aitoa 50-lukua. Alakerrassa oli asunto, jossa oli 2 makuuhuonetta, pieni keittiö ja olohuone. Yläkerrassa oli kahden huoneen ja keittokomeron asunto. Yläkerta oli maalattu iloisilla perusväreillä siniseksi, punaiseksi ja vihreäksi. Keittiön kaapit olivat alkuperäiset sekä ylä- että alakerrassa, yläkertaan oli tosin vaihdettu yläkaappeihin uudet vetimet. Kellarissa oli autotalli, ruokakomeroita, pannuhuone ja sauna. Ihan kuin meilläkin. Paitsi että kaikki näytti olevan siistimmässä kunnossa. Talossa on varmasti asuttu ihan hetki sitten - meidän talomme oli ollut tyhjillään jokusen vuoden.

Pohjaratkaisu poikkesi meidän talostamme sikäli, että sisäänkäynti taloon oli talon nurkasta, kun meillä se on keskellä. Ja portaat yläkertaan olivat kaksivartiset, kun meillä portaat kulkevat suoraan. Portaat myös lähtivät eteisestä, eikä kuistilta ulkotilasta niin kuin meillä. Talomme piirustusten joukossa on vuodelta -52 peräisin olevat kuvat, joissa pohjaratkaisu oli hyvin tämän toisen talon tyyppinen. Omistaja oli sitten jostain syystä kuitenkin tullut toisiin aatoksiin ja hankkinut uudet piirustukset pari vuotta myöhemmin.

Porrashuone oli kekseliäästi 50-luvun tyyliin "paneloitu" maalatulla kovalevyllä, joka oli jaoteltu ohuilla vinoilla listoilla kenttiin. Kuisti oli sormipanelilla vuorattu. Kuistissa oli ikkunat, mutta ei ovea, ja kiinteät puupenkit kiersivät seinustoilla. Talo oli oikein sympaattinen. Mineriittilevyverhous ei kyllä oikein miellyttänyt.

Piha oli kivikkoinen. Yksi nurkka pihasta oli täynnä isoja lohkareita ja niiden lomassa kasvavia kevätkukkia. Toisessa nurkassa oli mieltä kiehtova kuoppa, jonka reunoilla oli kivimuurausta. Kuoppaa varjosti iso kuusi, jonka juurella tuhisi siili. Onkohan siinä ollut maakellari, piharakennus tai jokin muu? Tiedän, että joidenkin rintamamiestalojen pihaan on rakennettu "korsu". Isoksi kasvaneen pihakoivun alla oli sininen puupenkki.

Talosta pyydetään noin 30 000 euroa enemmän, kuin meidän talostamme pyydettiin vuosi sitten.