Omakotitalot kiinnostavat messuilla eniten. Vaasa tarjosi tänä vuonna 20 talon verran katseltavaa. Lisäksi näytteillä on vähintään saman verran yhtiömuotoisia pientaloja. Itse jätin viimeksimainitut kierrokseni viimeiseksi ja niinpä en jaksanutkaan niitä kovin tarkkaan enää kierrellä. Luultavasti pääsen messuille työn puolesta vielä uudestaan ja paikkaan silloin menetyksen.

Omakotitaloista päällimmäisiksi minulle jäivät mieleen valtavat terassit ja näköalaikkunat, eteläeurooppalainen tunnelma sekä neliöiden tuhlaileva käyttö joissakin kohteissa. Onneksi mukana oli myös järkevästi suunniteltuja taloja.

1755234.jpg 1755235.jpg

Kohde 1 Villa Similä on kopio vanhasta saaristohuvilasta. Sen piti olla ensin siirretty hirsikehikko, mutta hirsien huono kunto esti sen. Todella sääli, sillä minusta tämä kopio on vaisu versio alkuperäisestä. Yksityiskohdissa ei enää ole sitä samaa hienostuneisuutta kuin alkuperäisessä, ja suuri osa detaljeista on jätetty kokonaan toteuttamatta, kuten julkisivujen koristeleikkaukset, jotka olivat aivan olennaisia alkuperäisen rakennuksen tyylin ilmentäjiä. Alumiinilistoitetut ikkunat yrittävät matkia alkuperäisiä, mutta häviävät mittasuhteissa kirkkaasti. Sisustus on nykyaikaisen vintagea "ihanalivingiä" vanhoja lankkuja matkivine lattioineen, jolle en lämpiä.

1755242.jpg 1755266.jpg

Atrium-talon ja Talo Yarin eteläeurooppalaisia tunnelmia. Atrium-talossa on mielestäni fiksu idea sivuasuntoineen ja suojaisine pihoineen, mutta melko isolla rahalla se on messuille toteutettu. Talo Yari puolestaan on suorastaan röyhkeä ylellisine neliöineen, mutta minun on pakko ihailla sitä kokonaistaideteoksena. Talona se ei ole kovinkaan järkevä tai joustava.

1755243.jpg 1755303.jpg

Tv-talon ja Funktion lasitetut terassit. Ihmettelin, että vain 7:ssä talossa 20:stä oli jonkinlainen lasitettu terassi tai parveke. Tuulisella meren rannalla näillä leveysasteilla luulisi lasituksen olevan itsestään selvää. Mutta ehkä sisätiloista avautuvat näkymät ja isot oleskelutilat riittävät heille, jotka eivät lasitettua terassia taloonsa suunnitelleet.

1755246.jpg 1755291.jpg

Luksusterasseja Tv-talon rannassa ja Majakan toisessa kerroksessa. Kuinkahan monta viikkoa vuodessa tuollainen ulkoallas on käyttökelpoinen? Onhan se tietysti ihana. Majakan valtaisat terassit herättivät ihailua monissa. Itse "majakka", näkötorni, sen sijaan jää mielestäni messuhömpötysten sarjaan. Sinne ei messuvierailla edes ollut pääsyä, kuten ei moneen muuhunkaan torniin (esim. Atriumissa) tai parville (Col Legno).

Jatkan myöhemmin.