Tänä viikonloppuna kävimme lattioiden kimppuun. Pellavaöljymaalilla on pitkä kuivumis- ja kovettumisaika, joten maalaamisella olikin jo kiire.

Ensin kärrättiin kaikki tavarat kahteen perähuoneeseen, joiden lattiaa ei maalata (makuu- ja olohuone, niihin tulee öljykäsittely), ja otettiin lattioita suojanneet pahvit pois, ja siivottiin pahimmat sotkut.

239142.jpg

Appiukko hioi pahimmat reunat isolla vuokratulla lattiahiomakoneella, ja mieheni silotti reunat ja muut herkempää kättä vaativat kohdat pienellä nauhahiomakoneella.

239146.jpg

Kovin siistiä jälkeä näillä ei tullut, mutta emme haluakaan mitään tosisileää pintaa. Rosoisuus saa näkyä. Hiontapölyt imuroitiin pois ja suurimmat kolot ja oksanreiät paikattiin erikeepperin ja hiontapölyn seoksella. Oksakohtiin ja pihkataskuihin siveltiin oksalakkaa.

239150.jpg

239154.jpg

Sitten taas imuroitiin kengistä kulkeutuneet roskat ja sukkasillaan käytiin pyyhkimässä rätillä loputkin hiontapölyt pois - ja eikun maalaamaan. Ensimmäinen kerros vedettiin ohennetulla maalilla. Sävynä on Uulan Helmi, melko kiiltävä vaaleanharmaa. Vuorokauden kuluttua voidaan maalata toinen kerros. Sitten katsotaan miltä näyttää ja maalataan tarvittaessa kolmaskin kerros.

239160.jpg

239172.jpg

239168.jpg

239176.jpg

Minusta lattiasta tulee hieno, rakoineen ja rosoineen kaikkineen  elävännäköinen, puutaloon sopiva lattia. Kovaksi kuivunut maalipinta kestää kulutusta ja suojaa lattiaa, ja kun se kuluu ja siihen tulee kolhuja, sitä voi paikkailla tai hioa ja maalata uudestaan.