Otsikko saattaa johtaa harhaan, tarkoitukseni ei ole puhua avioerosta. Hernekeppi kertoi tänään Duodecimin Terveyskirjaston vauvan hoitoa koskevista ohjeista. Kyseiset ohjeet vaikuttavat paikoin olevan peräisin 60-luvulta, sillä niissä ihan selvästi opastetaan itkettämään vauvaa, jotta se nukkuisi yöt. Syöttääkään ei saisi kuin 3-4 tunnin välein, vaikka vauva itkisi.

Kun luin noita ohjeita, jäykistyin koneeni ääreen ja sormenpäitä alkoi pistellä, niin kuin ne olisivat puutuneet. Ihan järkyttäviä ohjeita.

Aloin miettiä, voisinko tosiaan toimia noiden ohjeiden pohjalta, jos minulla ei muutakaan tietoa olisi. Voisinko etäännyttää pienen vauvani itsestäni, olla hoivaava mutta jämäkkä etävanhempi? Vai olisinko sittenkin takertuva ja lepsu lähivanhempi? Ottaisin vauvan viereen nukkumaan ja syöttäisin sitä aina kun vauva näyttäisi haluavan imeä, vaikka sitten vain kotona ja muilta salassa jos en julkisesti kehtaisi? Kun tekisin kuitenkin ihan asiantuntijoiden neuvojen vastaisesti, kun tällä lailla lapseni pilalle hemmottelisin ja aiheuttaisin hänelle unihäiriöitä ja ruuansulatusongelmia ja vieläpä ylipainoa. Kyllä, sivustolla väitetään 1-2 tunnin välein syöttämisen aiheuttavan vauvalle ylipainoa. Lukekaa ja tappakaa itsenne nauruun.

Nuo kyseiset asiantuntijat olisivat hyvin, hyvin vihaisia, jos tietäisivät, että nukuin esikoisen kanssa tiiviisti perhepedissä 2 vuotta, minkä ajan hän myös oli rintaruokinnalla, ja aivan taatusti söi 1-2 tunnin välein, joskus jopa useammin. Vieläkin hän nukkuu osittain vieressä. Kuopus tuli itsestään selvästi perhepetiin myös ja on syömätavoiltaan hyvin sisarensa kaltainen. Unihäiriöitä? Ainoastaan äidillä, joka aluksi yritti tunkea esikoistaan "normi-vauvan" muottiin ja ahdistui. Vain äidillä, joka ei osaa nukkua, kun vauva nukahti yöunilleen tapojensa vastaisesti jo klo 20.30 omaan sänkyynsä. Ruuansulatusvaivoja? Ei ole näkynyt. Vain kaksi lasta, joista yhtä imetettiin pitkään ja toista luultavasti yhtä pitkään, ja jotka siksi luultavasti välttyvät monelta riesalta tulevaisuudessa. Puhumattakaan äidin ja lapsen välisestä läheisestä yhteydestä.

Ai niin, mutta sehän oli Kiellettyä.